Intervju med norsklærer Karense Foslien

Intervju med norsklærer Karense Foslien

🗓 PUBLISERT: 28. MAI 2024.
💻 TEKST: BIRGER A. FLAK.
📸 FOTO: TARAS BEZPALYI. 

Mange folk som lærer norsk har sett YouTube-videoene til norsklærer Karense. Men hvorfor ble Karense norsklærer? Og hva gjør hun når hun ikke lager YouTube-videoer? Og hva er det morsomste hun har opplevd som norsklærer? Dette er bare noen av spørsmålene du får svar på i dette intervjuet med norsklærer Karense Foslien. Hun driver en av de aller mest populære YouTube-kanalen for folk som lærer norsk, med over 112.000 abonnenter.

 

Hvorfor ble du norsklærer?

-              Jeg ble norsklærer fordi jeg er glad i språk og glad i norsk. Jeg liker grammatikk og ord og uttrykk. Og så har jeg erfaring med forskjellige kulturer, og det er nyttig når en underviser folk fra mange forskjellige land.

Da Karense ble ferdig utdannet lærer i 2010 hadde hun allerede jobbet med norskundervisning i flere år, og hun har i dag lang erfaring i å undervise i norsk.

 

Hva er det beste med å være norsklærer?

-              Det er å kunne lære bort norsk på en god måte, og å kunne lære folk om norsk kultur. Dessuten er det hyggelig at elevene jeg underviser virkelig vil lære seg norsk.

 

Hvorfor begynte du å lage YouTube-videoer?

-              Jeg begynte å lage videoer fordi jeg ofte fikk de samme spørsmålene om norsk språk fra mange forskjellige elever, og da tenkte jeg at jeg kunne lage videoer om tingene som elevene spurte om.  Først delte jeg videoene med elevene mine slik at elevene kunne se videoene flere ganger til de hadde lært det jeg snakket om i videoene. Og etter hvert delte jeg videoene med andre på YouTube og Facebook.

 

Hva synes du om responsen du har fått på YouTube-kanalen din?

-              Da jeg begynte å legge ut videoer på YouTube, gikk det over all forventning! Jeg lurte litt på hvordan så enkle videoer kunne bli så populære. Men jeg tenker det er fordi innholdet i videoene er bra, selv om videoen ikke er så teknisk avanserte.

Hva er dine tre beste tips til folk som lærer seg norsk?

-               Jeg har disse tipsene:

1.        Ikke vær redd for å gjøre feil – bare hopp i det, og begynn å bruke norsk!

2.        Fokuser på uttale fra dag én – det er viktig å lære seg riktig uttale fra begynnelsen av.

3.        Prøv å få et funksjonelt muntlig språk først, og så kan du fokusere mer på skriving og grammatikk senere.

 

Hva er det morsomste du har opplevd i jobben som norsklærer?

-              Det er morsomt å høre om hvordan innvandrere ser på oss nordmenn, og hvordan de noen ganger synes at nordmenn er rare.

 

Karense bor i Oslo med kenyansk mann og en datter på et og et halvt år. Dessuten har de hunden Bahia, en border collie.

 

Hva liker du å gjøre på fritiden?

-              Jeg liker å gå tur med hunden, å synge, å reise og å prøve nye restauranter og ny mat.

 

Du har startet ditt eget firma, Note Norwegian Teaching. Hvorfor startet du dette firmaet?

-               Jeg hadde undervist i norsk ved flere forskjellige skoler, og så tenkte jeg at jeg kunne ta med meg det beste jeg hadde lært om norskundervisning ved disse skolene, og bruke det for å lage egne norskkurs. Dessuten ønsket jeg en jobb som jeg kunne gjøre hvor som helst i verden, og siden Note er en nettskole, er det mulig å jobbe med denne skolen hvor som helst der det er internettilgang.

 

Har dere noen spennende planer i firmaet ditt fremover?

-              Vi lanserer snart kurs i samfunnskunnskap, på norsk og engelsk. Og så har vi nylig lansert Noteklubben, som er en klubb for folk som lærer norsk. De som blir med i denne klubben kan lære litt nytt hele tiden.

"Ikke vær redd for å gjøre feil – bare hopp i det, og begynn å bruke norsk!"

I jobben som norsklærer treffer Karense folk fra mange forskjellige land og kulturer. Da er det nyttig at hun selv har vært en god del i utlandet. Karense har blant annet studert i Canada, hun har bodd på Zanzibar i Afrika, og hun har reist mye i Midt-Østen og i Afrika.

 

Hvis du ikke skulle vært norsklærer, hvilket annet yrke ville du hatt?

-               Jeg ville gjerne vært journalist.

 

Til slutt: Kan du fortelle én ting som ikke så mange vet om deg?

-              Ja, det er at jeg liker å spille sjakk. Og da jeg var ungdom, deltok jeg faktisk flere ganger i junior-NM i sjakk.

En annen sjakkspiller som deltok i junior-NM på samme tid som Karense var Magnus Karlsen. Allerede da han deltok i junior-NM, vant han hele tiden, og i dag er Magnus Karlsen en verdensberømt sjakkspiller. Karense er nok ikke like berømt som Magnus Karlsen. Men blant folk som lærer seg norsk er norsklærer Karense en person som veldig mange kjenner til.

Skoleåret 2023-2024 har Bnorsk.no hatt et samarbeid med Karense og firmaet hennes, og planen er å fortsette samarbeidet neste skoleår også.