Personlig økonomi
- noen tips

www.PengeTips.Bnorsk.no

Lær om personlig økonomi her!

21 tips om personlig økonomi:

Mat og dagligvarer:

  1. Kjøp mat på de billigste butikkene. Denne nettsiden sammenligner priser fra forskjellige butikker: https://enhver.no/priser/. Det er ofte Kiwi, Rema 1000, Coop Extra og Coop Obs som er billigst. Meny, Spar og Joker er ofte dyrere enn de billigste butikkene.

  2. Kjøp butikkenes egne merkevarer - disse er ofte billigere. Eksempler:

    • Kiwi og Meny har for eksempel disse egne merkevarene: Firstprice, Eldorado.

    • Rema 1000 har for eksempel disse egne merkevarene: Rema 1000, Grans, Solvinge.

    • Coop Extra / Coop Obs har for eksempel disse egne merkevarene: Xtra, Coop.

  3. Kjøp frukt og grønnsaker som er billige . Prisen på forskjellige typer frukt og grønnsaker går opp og ned i løpet av et år. Sjekk hvilke typer frukt og grønnsaker som er billige nå, og kjøp disse.

  4. Kjøp store pakker/kartonger. Det er ofte billigere å kjøpe en stor pakke/kartong med en vare enn å kjøpe en liten pakke/kartong.

    • Sjekk prisen per liter eller prisen per kilo.

    • Hvis du kjøper en 1,5 liter flaske med brus får du ofte mye mer brus for pengene enn hvis du kjøper en 0,5 liter flaske med brus. Og hvis du kjøper en pakke med mange brusbokser, så koster hver brusboks mye mindre enn hvis du kjøper én enkelt brusboks (se pris på Solo hos Kolonial.no her).

    • Du får mer for pengene hvis du kjøper en stor pakke med mel enn en liten pakke med mel (se pris på mel hos Kolonial.no her).

  5. Ikke kjøp mye mat på bensinstasjoner og søndagsåpne butikker. Butikker som er åpne på søndager er ofte dyre. Bensinstasjoner selger ofte litt mat, men det er dyrt.

  6. Ikke kjøp mat på restauranter og kiosker veldig ofte. Det er dyrt å spise på restaurant i Norge. Mat som du kjøper på kiosker er også vanligvis dyr.

  7. Kjøp mat i Sverige: Mange nordmenn reiser til Sverige for å kjøpe billig mat (men vi kan ikke reise til Sverige under koronapandemien).

Sparing:

  1. Spar litt penger hver måned. Ikke bruk opp alle pengene hver måned, men prøv å spare litt penger hver måned. Hvis du sparer litt hver måned, får du mer og mer penger i banken.

Regninger:

  1. Husk å betale alle regninger innen fristen. Hvis du betaler etter fristen, blir det fort dyrt - du må betale purregebyr/inkassogebyr.

Bolig:

  1. Ikke bruk for mye strøm. Skru ned varmen i boligen når du ikke er hjemme.

  2. Velg en billig strømleverandør. Du kan finne forskjellige strømleverandører på www.Elskling.no.

  3. Kjøp brukte møbler på www.Finn.no, loppemarkeder og bruktbutikker.

Mobiltelefon:

  1. Velg et billig mobilabonnement. Her kan du finne billige mobilabonnementer: https://www.bytt.no/mobilabonnement/privat

  2. Ikke kjøp de dyreste mobiltelefonene. Mobiltelefoner som koster mye mindre enn de dyreste telefonene er vanligvis bra nok.

Klær og sko:

  1. Kjøp brukte klær og sko på www.Finn.no, bruktbutikker og loppemarked.

  2. Kjøp klær når det er salg. Eksempel: På slutten av vinteren er det ofte salg på vinterklær. Og på slutten av sommeren er det ofte salg på sommerklær.

Finn den billigste prisen:

  1. På disse sidene kan du sammenligne priser på forskjellige varer for å se hvilken butikk som er billigst:

Transport:

  1. Ikke kjøp bil hvis du ikke trenger det. Det er dyrt å kjøpe bil og å bruke bil i Norge.

  2. Om sommeren kan du sykle eller gå istedenfor å ta buss/t-bane. Da slipper du å kjøpe billett/månedskort for buss/t-bane.

  3. Ikke bruk taxi ofte. Taxi er dyrt i Norge.

Pengespill:

  1. Ikke bruk penger på tipping, lotterier eller nettcasinoer. De aller fleste som deltar på slike spill taper mye mer penger enn de vinner, og sjansen for å vinne store gevinster er veldig liten. (Hvis det er vanskelig for deg å slutte med pengespill, kan du kontakte hjelpelinjen.no.)

Oppgaver: